Sałatka z selerem naciowym i rodzynkami

Dziś przepis na sałatkę z selerem naciowym, która jest baaaardzo zdrowa, pyszna i… oryginalna w smaku. A jakże by inaczej!? 😉 A to głównie za sprawą pana selera, o którego cennych właściwościach poczytacie tu <klik>.

Potrzebujemy:
– 4 łodygi selera naciowego,
– 30 dag fileta z indyka (może być w kawałku lub mielony),
– 100 g białej kaszy gryczanej, o której pisałam tu <klik>
– 100 g rodzynek,
– sól,
– olej kokosowy do smażenia, ale bez „ciśnienia”(jak nie ma, to może by też inny. Ten po prostu jest najzdrowszy);
– dowolny biały sosik – np. czosnkowy, jogurtowy lub po prostu majonez.

Wykonanie:
1. Łodygi selera myjemy i kroimy na plasterki.
2. Indyka podsmażamy. Jeśli jest zmielony, to dbamy, żeby „kuleczki” się nie posklejały, jeśli jest w kawałku, to usmażonego studzimy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do selera.
3. Kaszę gryczaną gotujemy z dodatkiem soli. Studzimy i dodajemy do pozostałych składników.
4. Wrzucamy rodzynki i wszystko mieszamy ze sobą.
5. Salaterki wykładamy liśćmi sałaty, a na nich umieszczamy porcje sałatki i polewamy je wybranym sosem.

Ta da da! Gotowe 🙂

SMACZNEGO!

  • Chcę Ci podziękować, że mnie zainspirowałaś do przyrządzenia pysznejsałatki! Uwielbiam seler, ale nie bardzo miałam pomysł jak go przyrządzić, a teraz częściej będę go do różnych sałatek dodawać. Mniam! 🙂

  • Cieszę się bardzo! Może kiedyś wymienimy się selerowymi przepisami 😉