Mocno czekoladowe babeczki z truskawkami

Dziś coś specjalnego dla łasuchów na pełnię sezonu truskawkowego. 🙂 Mój najnowszy przepis na babeczki. Wybaczcie, jako pasjonatce poprawności języka polskiego, angielskie słowo na „m” mi nie leży, przez gardło ciężko przechodzi, zatem na klawiaturze też sobie daruję jego wystukiwanie.


Składniki:
150 g mąki gryczanej
70 g mąki kukurydzianej
30 g amarantusa ekspandowanego (tzw. poppingu)
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego (warto zwrócić na to uwagę, jeśli ktoś świeżo przeszedł na bg i jeszcze szuka bezpiecznych dla siebie produktów)
2 czubate łyżki kakao

2 jajka
80 ml oleju
250 g owoców (u mnie 6 truskawek pokrojonych w ćwiartki, 3 nieduże naktarynki pokrojone na kawałki, pół rozgniecionego banana)
4 łyżeczki ksylitolu lub więcej rozgniecionych bananów;)
pół szklanki wody

Wykonanie:
1. W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche.
2. W drugiej misce mieszamy wszystkie składniki mokre.
3. Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy wszystko do połączenia się w miarę w jadnolitą masę.
4. Przekładamy masę do foremek.
5. Pieczemy ok. 30 min. w 160 stopniach z termoobiegiem lub w 180 stopniach z dwiema grzałkami (dolną i górną.)

SMACZNEGO!

Może polubisz także...