Lato = wakacje = gofry!

Nie znam takiego, co by si臋 gofrom opar艂. 馃槈
Musia艂am zatem stworzy膰 jaki艣 bezglutenowy przepis, bo cho膰 Ma艂偶 m贸j i Dzieci臋 nie s膮 bezglutenowi, to nie mog艂abym przecie偶 dla nich piec i zdobi膰 ca艂ych stos贸w tych pyszno艣ci, a samej obchodzi膰 si臋 jedynie smakiem. 馃槈 Dlatego dzi艣 kulinarnie wybieramy si臋 na wakacje pod palmami. 馃槈

Sk艂adniki:
1 szklanka m膮ki ry偶owej
1 szklanka m膮ki kukurydzianej
1 艂y偶eczka proszku do pieczenia (bezglutenowy)
3 艂y偶ki ksylitolu (oczywi艣cie mo偶na pomin膮膰)
1 szklanka wody / mleka ro艣linnego / p贸艂 szklanki mleka koziego z po艂ow膮 szklanki wody
4 艂y偶ki oleju
kilka kuleczek wyci膮gni臋tych z laski wanilii
3 jajka (mog膮 by膰 te偶 2 偶贸艂tka i 3 bia艂ka)
olej do smarowania gofrownicy
owoce do dekoracji – dowolne

Wykonanie:
Rozgrzewamy gofrownic臋. 馃槈
1. Do miski wlewamy wod臋 / mleko i dodajemy jedno ca艂e jajo. Mieszamy.
2. Olej wlewamy do rondelka i wsypujemy do niego kuleczki z laski wanilii i chwil臋 podgrzewamy, 偶eby uwolni膰 aromat. Dodajemy do jajek i wody / mleka
3. Rozbijamy jaja i oddzielamy bia艂ka od 偶贸艂tek. 呕贸艂tka dodajemy do pozosta艂ych sk艂adnik贸w, a bia艂ka ubijamy na sztywno.
4. Do pierwszej miski dodajemy proszek do pieczenia, ksylitol i m膮ki w niewielkich ilo艣ciach i mieszamy wszystko tak, by nie by艂o grudek.
5. Do masy dodajemy po 艂y偶ce ubit膮 pian臋 i delikatnie mieszamy. Konsystencja ciasta przypomina g臋st膮 艣mietan臋.
6. P艂ytki gofrownicy smarujemy olejem za pomoc膮 p臋dzla i wyk艂adamy porcje ciasta na nasze gofrowe kszta艂ty. Ja piek臋 ok. 3-4 min., ale wszystko zale偶y od gofrownicy. Ka偶dy musi wyczu膰 swoj膮 „maszyn臋 szcz臋艣cia”. 馃槈

Z uwag technicznych:
– s艂odzid艂a spokojnie mo偶na pomin膮膰, poniewa偶 jak zrobimy fajny dodatek np. w postaci musu owocowego, to nie brakuje s艂odyczy;
– ja smaruj臋 gofrownic臋 olejem z obu stron co drugi raz, ale je艣li nie chc膮 si臋 odkleja膰, to albo trzeba smarowa膰 za ka偶dym razem albo spr贸bowa膰 podwa偶y膰 drewnian膮 艂opatk膮 brzeg;
– moja gofrownica pochodzi Lidla. Opr贸cz lwa, s艂onia i 偶yrafy, s膮 jeszcze zwierz膮tka morskie 馃槈
– je艣li zakup gofrownicy dopiero planujecie pod wp艂ywem ciekn膮cej w艂a艣nie 艣linki, to koniecznie zwr贸膰cie uwag臋, by jej moc nie by艂a ni偶sza ni偶 800W, a najlepiej, by mia艂a ok. 1000W. W przeciwnym wypadku gofry mog膮 si臋 nie dopieka膰 i zamiast by膰 chrupi膮ce, b臋d膮 gumowate.

SMACZNEGO!

P.S. M贸j mus, kt贸ry znik艂 tak szybko, 偶e nie zd膮偶y艂am go nawet sfotografowa膰:
– 0,3 kg truskawek,
– banan,
– gar艣膰 winogron,
– 2 艂y偶ki siemienia lnianego.