Babeczki owsiano – ryżowe dla leniwych

Często szukamy jakiejś przekąski, żeby wrzucić na „ruszt”. Wieloletnie nawyki podpowiadają wtedy słodycze, a to nie jest najlepszy pomysł, głównie ze względu na rafinowany cukier, utwardzane tłuszcze, lecytynę sojową, mleko  w proszku i jeszcze milijon innych konserwantów, barwników i innych ulepszaczy. Alternatywą są słodkości robione samodzielnie w domu, ale też trzeba zwrócić uwagę na to, by nie zawierały wyżej wymienionych składników.

Dlaczego babeczki

Są świetną i efektowną przekąską. Robi się je bardzo szybko i z łatwo dostępnych składników. Są wygodne, by zabrać je ze sobą jako przekąskę do pracy, szkoły czy na wycieczkę, a na rodzinną uroczystość wystarczy ładnie je przyozdobić, nadziać i już mamy efektowne mini torty. 😉 Właśnie z tych powodów tak często piekę je razem z Małym S, na co dowód znajdziecie na przykład tu <klik>.

Dziś chcę pokazać Wam mój przepis na owsiano – ryżowe babeczki z jabłkiem i bananami.
Gotowi? To zaczynamy!

Potrzebujemy:

300 g owoców – 2 banany, jedno średnie starte jabłko,
150 g płatków owsianych (oczywiście bezglutenowych, jeśli jesteś na diecie bg)
150 g mąki ryżowej,
80 ml oleju kokosowego,
kawałek laski wanilii,
1 jajko,
szklanka wody,

4 łyżeczki ksylitolu,
2 łyżeczki proszku do pieczenia (również bg, jeśli jesteś na diecie!),
0,5 łyżeczki sody.

Wykonanie:

  1. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki: płatki owsiane, mąkę ryżową, ksylitol, proszek do pieczenia i sodę.
    img_20161125_141311
  2. Obieramy owoce.
  3. Banany rozgniatamy widelcem lub blendujemy.
  4. Jabłko trzemy na tarce o grubych oczkach.
  5. Olej rozpuszczamy i dodajemy do niego kuleczki z wnętrza laski wanilii. Chwilę podgrzewamy razem, po czym wyjmujemy kuleczki, które uwolniły swój aromat.
  6. W drugiej misce mieszamy wszystkie „mokre” składniki, czyli banany, jabłka, jajko, wodę i olej.
    img_20161125_141323
  7. Dodajemy suche składniki do mokrych po łyżce i mieszamy do połączenia się zawartości obu misek.
  8. Nakładamy masę do foremek. Ja używam silikonowych.
    img_20161125_142218
  9. Pieczemy ok. 30 min. albo w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem, albo w 175 stopniach bez termoobiegu za to z obiema grzałkami: górną i dolną.

Tak wyglądają gotowe babeczki:img_20161125_155941

Z podanych proporcji wychodzi 18 sztuk, więc jest,czym dzielić rodzinę i przyjaciół. 😉
A czy Wy lubicie babeczki?

Pozdrawiam! 🙂

 

Może polubisz także...

  • Mój dom bez pieczenia babeczek nie istnieje 🙂 Każda pora roku niesie za sobą smakowite pyszności. Średnio raz w tygodniu moja córka (rok i siedem miesięcy) wstaje z szerokim uśmiechem i propozycją nie do odrzucenia „pieciemy babećki?” – No i jak nie zakasać rękawów i nie upiec 🙂 Twojego przepisu również z miłą chęcią spróbujemy 🙂

    • alezjawa

      No to pieciemy te babećki! 😉

  • Uwielbiamy babeczki w każdej postaci 🙂

    • alezjawa

      Czyli kolejni babeczkożercy 😉

  • Aga

    Czy można zastąpić mąkę ryżowa inna maka np. Orbis owa?

    • Ale Zjawa

      Myślę, że tak. 😉
      Pozdrawiam!

  • Matko, a co to ten ksylitol jest?? 😉
    Wyglądają tak apetycznie, że od razu mam ochotę wpaść do kuchni i działać! Bo my uwielbiamy babeczki – często je z dziećmi robimy, dekorujemy i wcinamy. Mniam mniam 😀 😀

    • alezjawa

      Ksylitol to inaczej cukier brzozowy 😉 słodki, a jednak nie jest tak szkodliwy jak cukier, do tego chroni zęby. Można zastąpić go stewią, miodem lub jakimkolwiek innym słodzidłem.

  • Karolina

    Mhm, wyglądają smacznie, a i zdrowe są 🙂 A babeczki kocha chyba każdy.

    • alezjawa

      Fakt, nie znam nikogo, kto by pogardził 😉

  • Nie jestem leniwa, ale czasu mam wciąż za mało, więc dla mnie sa idealne:) Lubię babeczki, bo można w nich przemycić sporo zdrowych rzeczy, a i zawsze mi się wydają takie niezobowiązujące;)